Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedPREDGOVOR
prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med. specijalist psihijatar
(str.9-10)


Simpozij "Kockanje" namijenjen je psihijatrima, psiholozima, pedagozima, sociolozima, socijalnim radnicima, medicinskim sestrama i tehničarima, djelatnicima policije i pravosuđa, crkve, nevladinim organizacijama, predstavnicima državne uprave i lokalne samouprave, koji se susreću s problemom kockanja i njegovih posljedica.

Slično kao bolesti ovisnosti, i patološko kockanje mora se liječiti, ali i sprječavati njegovo pojavljivanje širokom akcijom cijele zajednice.
Bitno je stoga podizati svjesnost o problemu, preventivno djelovati, ali i izraditi programe terapijskog pristupa, edukaciju šire populacije i izradu programa npr. "odgovornog igranja", a svakako ulaganja u istraživanja.
Budući da u našoj sredini nema epidemioloških podataka niti recentnih stručnih studija o patološkom kockanju, željeli smo pokrenuti znanstvenu zajednicu na početna istraživanja.
Zbog toga smatramo da će održavanje skupa djelovati stimulativno za mnoge stručnjake, a posebno psihologe i psihijatre koji se među prvima susreću s ovim problemom i od kojih se zahtijeva i njegovo rješavanje.

Liječnici rutinski pitaju bolesnike o pušenju i konzumiranju alkohola, no kockanje je nešto o čemu se ne raspravlja dovoljno. Problem kockanja se može shvatiti kao zdravstvena "siva zona", te se stoga vrlo lako može poricati da je riječ o medicinskom problemu.
zbog veličine problema i posljedica koje donosi, izuzetno je važna prevencija patološkog kockanja, koja se može provesti prije svega primarnim screeningom u školama i u primarnoj liječničkoj skrbi. Sekundarni screening je moguć u sustavu psihijatrijskih ustanova.
Je li kockanje "patološko" ili "zdravo", više ovisi o percepciji osobe koja kocka nego o vrijednostima srednje klase po kojoj je to loša navika. Legalizirani oblici kockanja društvu donose profit, koji se može upotrijebiti u korisne svrhe, a ilegalni oblici su inkriminirani i progonjeni. Međutim, patološko kockanje često rezultira ozbiljnim osobnim i socijalnim problemima, financijskim gubicima, problemima sa zakonom, problemima na radnom mjestu, psihološkim i drugim zdravstvenim problemima, pa je liječnik obiteljske medicine htio ili ne, involviran u ovaj veliki problem. Pacijenti se žale na insomniju, gastrointestinalne probleme, visoki krvni tlak, glavobolje, psihološke poremećaje, a depresija može dovesti do suicida. Kockar je često zapuštena osoba, bez doma, posla, prijatelja i obitelji. No, i takav, ipak ima nadu i šansu za novi život u društvu, ako mu se pravovremeno pruži pomoć.
Ovaj skup će svojim Zbornikom radova znatno poboljšati i nedostatak stručne literature na hrvatskom jeziku jer se kreiranje web-stranice www.kockanje.info pokazalo dobrim, ali nedovoljnim pokušajem.
Osobe s tzv. problematičnim ili s patološkim kockanjem javljaju se na liječenje uglavnom u kasnim fazama, u razvijenom poremećaju i uz velike probleme vezane uz financije, radno mjesto, obitelj ili zakon. Obitelji osoba oboljelih od patološkog kockanja trebaju podršku koja im se može i praktično ukazati npr. organiziranjem udruge za pomoć i samopomoć, što također očekujemo kao rezultat ovog skupa.

U ime organizacijskog i stručnog odbora, zahvaljujem svima na zalaganju i doprinosu realizaciji ovog simpozija.

prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med. specijalist psihijatarTref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar