Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedMLADI U ISKUŠENJU VIRTUALNOG SVIJETA KOCKE (PROBLEMI I PERSPEKTIVE PARADIGME: SREĆKO U ZEMLJI ČUDESA)

prim. Antun Kljenak, dr.med. FEBPS, specijalist dječje kirugije

Voditelj Debra experts, Klinika za dječje bolesti Zagreb Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Ulica Vjekoslava Klaića 16
e-mail: zagreb2004@yahoo.com


Abstract:

Gambling is an exciting form of entertainment and risk-taking that is popular with the majority of men, women and young people. Anyone who gambles can develop problems if they are not aware of the risks and do not gamble responsibly. A number of countries allow children under 18 to gamble, and youth also participate in illegal forms of gambling, such as gambling on the internet or betting on sports. Therefore, it is not surprising that research shows that a vast majority of kids have gambled before their 18th birthday, and that children may be more likely to develop problems related to gambling than adults. While debate continues on this issue, there appears to be a number of factors influencing this finding. Parental attitudes and behavior play a role. Age of exposure plays a part, in that adults who seek treatment for problem gambling report having started gambling at an early age. A number of adolescents reported a preoccupation with everything related to gambling prior to developing problems. Online Gambling is becoming an increasingly popular form of gambling, and there are now an estimated 1,700 gambling websites on the Internet. As well as the Internet, you can now gamble through interactive television and a mobile phone. Accordind National Academy of Sciences in 2001 the rate of problem gambling among youth is estimated at 3 times higher than that of adults. There are some factors of online gambling that could certainly increase the risk of developing a gambling problem. These are:the ability to gamble 24 hours a day in your own home, the increased risk of exposure and access by children, the decrease in the perception of the value of cash - i.e. players are forgetting that they are spending money. Many experts believe this type of gambling will become increasingly tempting to young people. They are worried by internet gambling sites that incorporate video-game technology,too. These games gives you an illusion of control, a sense that the more you play, the better you get. It's training a whole new generation of kids. Once they get their credit cards, they're off and running. Everyone who provides gambling opportunities has a responsibility to develop policies and programs to address underage and problem gambling issues.

Key words: gambling, internet, children, risk


UVOD

On-line kockanje postaje iz dana u dan sve rašireniji oblik kockanja. Procjenjuje se da je danas na internetu dostupno više od 1700 kockarskih adresa. Razvitkom tehnologija kockanje je danas omogućeno i putem interaktivne televizije i putem mobilnih telefona. Pristupačnost kockanju bez potrebe za napuštanjem doma uz udobnost značajno povećava rizik nastanka kockarskih problema. Mogućnost kockanja 24 sata iz vlastitog doma, povećani rizik kockanju djece zbog olakšanog pristupa, uz mogućnost smanjenja percepcije vrijednosti novca - zaigravši se primjerice putem interneta, igrač može potpuno smesti s uma da troši novac. Problemi s kockanjem postaju uočljivi kada kockar počinje gubiti kontrolu nad svojim kockanjem, a očiti za sve kada kockar zapadne u spiralu propasti iz koje je vrlo teško izvući se bez prikladne pomoći drugih. Kockarski problem vrlo često ne utječe samo na život kockara, nego i na život ljudi oko njega. Posljedično zbog kockanja obitelj može biti razorena i takva situacija često vodi u prekid obiteljskih veza. Partneri osobe s problemom kockanja često traže stručnu pomoć i za sebe jer ne znaju na koji se način uspješno suočiti s ponašanjem svoj člana obitelji - kockara. Ne tako rijetko krive sebe jer nisu sposobni primjereno pomoći ovisniku o kocki.

MLADI U ISKUŠENJU VIRTUALNOG SVIJETA KOCKE

Internetske stranice koje nude kockarske sadržaje često će i same zagovarati prednosti kockanje putem interneta iz vlastitog doma: uzbuđenje i realizam kockanja“uživo”, eliminiranje cijene putovanja (avionske karte, hotel, obroci i sl.)
Roditeljima koji ne mogu izbjeći primamljivost kockanja putem interneta iz vlastitog doma uz opća upozorenja o nužnom oprezu prilikom kockanja u smislu da ne prekoračuju iznose novca koji si mogu priuštiti za gubitak, te da nikako ne zaborave da su brojevi na zaslonu računala zbiljski novac, savjetuju se i dodatne mjere predostrožnosti kao što su sigurno pohranjivanje lozinke, instaliranje programa kojima se onemogućava pristupačnost kockarskim domenama i sl. Opća percepcija javnosti o kockanju kao relativno bezopasnoj aktivnosti uz jednostavnu dostupnost novih tehnologija otvara bez zaštite put dječjoj i adolescentnoj znatiželji i pokušaju iskušavanja kockarske sreće.
Prema nekim procjenama utemeljenim na rezultatima studije u razvijenim zemljama oko 75 % mladih je isprobalo kockanje. Ovisničko se kockanje ponekad spominje i kao "skrivena bolest", jer ne postoje vidljivi fizički simptomi.

tablica 1. Čimbenici koji doprinose porastu trenda kockanja u mladih

Premda je u većini zemalja svijeta djeci zakonski zabranjen pristup i sudjelovanje u kockarskim aktivnostima, internet je ostavio dovoljno široka vrata za pristupačnost svijetu hazarda najmlađima bez dovoljnog pravnog okvira i praktične zaštite. Internetske domene koje zarađuju na kockanju sponzoriraju besplatne stranice koje usmjeravaju mlade ljude na domene na kojima se kockanje naplaćuje. Teško je uvijek utvrditi legitimnost nekih internetskih adresa te se vrlo često dešavaju mnoge stvari s ciljem prevare i obmanjivanja korisnika.
U razgovoru sa svojim djetetom koje ima pristup internetu i dovoljno znanja za samostalnu uporabu o opasnostima koje vrebaju iz virtualnih kockarnica u kojima se troši stvarni novac, roditelj će teško zadržati potreban roditeljski autoritet ukoliko i sam kocka na taj način.


JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

Kao i u svim drugim javnozdravstvenim područjima, tako i u zoni javnozdravstvenog problema koji nastaje kao nekontrolirana strast za kockom potrebno je višedimenzijski sagledati cjelovitost problema. Osim tercijarne, sekundarne i primarne prevencije, mogućnosti intervencije obavezno bi trebale sadržavati aktivnosti iz područja promicanja zdravlja i zdravih načina ponašanja.

tablica 2. Okviri javnozdravstvene akcije

Čak i u sferi tzv. zdravog ili socijalno prihvatljivog kockanja postoji širok raspon psiholoških, somatskih, socioloških i ekonomskih problema vezanih uz samo kockanje, a u težim oblicima ovisnosti o kocki tretmani su dugotrajni i ponekad neuspješni.
ZAKLJUČAK

Djeca su u dvostruko većoj opasnosti od odraslih da razviju naviku kockanja, djelomično zbog svog prirodnog instinkta za riskiranje. Djeca, za razliku od odraslih, rjeđe donose dobre i realne procjene te ne kontroliraju svoj nagon. Uz to, svakodnevno na televiziji imaju priliku vidjeti svoje idole, poznate pjevače i zvijezde kako kockaju, što je kockanje učinilo vrlo primamljivom i popularnom igrom. Osim televizije tu je i internet na kojem svako malo iskaču pop-up reklame za kockanje i dobitke. Pravi problem u kockanju nije to što stvara svojevrsnu ovisnost, već u tome što roditelji u njemu ne vide potencijalnu opasnost. U Americi, kao i u Europi, sve su češći prizori kako roditelji i rođaci poklanjaju djeci srećke na struganje i vode ih na razno-razne utrke. Djeca koja se navuku na kockanje imaju običaj izostajati iz škole, udaljiti se od većine prijatelja i obitelji te prestati s izvanškolskim aktivnostima. Mnogo je adolescenata koji su prokockali svoju ušteđevinu i počeli krasti od svoje obitelji ili s posla kako bi otplatili dugove u koje su upali. Iako kod bilo koga od nas postoji potencijalna opasnost da postanemo ovisni o kockanju, neki su na tom putu bliže od ostalih. Istraživanja su pokazala kako teški gubitak, tuga i razočaranje mogu pojačati želju i eventualnu ovisnost o kockanju.

Literatura

1. van Hamel A, Derevensky J, Takane Y, Dickson L, Gupta R.Adolescent Gambling and Coping within a Generalized High-risk Behavior Framework.J Gambl Stud. 2007 Jun 19;

2. Griffiths M Gambling in children and adolescents. J Gambling Behav. 1989; 5:66-83

3. Korn D, Murray M, Morrison M, Reynolds J, Skinner HA. Engaging youth about gambling using the internet: The YouthBet.net website. Can J Public Health. 2006 Nov-Dec;97(6):448-53.

4. Skinner H, Biscope S, Murray M, Korn D.Dares to addiction: youth definitions and perspectives on gambling.Can J Public Health. 2004 Jul-Aug;95(4):264-7.

5. Johansson A, Gotestam KG.Problems with computer games without monetary reward: similarity to pathological gambling.Psychol Rep. 2004 Oct;95(2):641-50.

 

 


 

Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar