Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedZLOČIN ZBOG KOCKARSKIH DUGOVA
Želimir Hrvatić
(Zločin zbog kockarskih dugova u poslovnici FINA-e u Đurđevcu 14. listopada 2006. godine)

Predsjednik Općinskog suda u Đurđevcu
e-mail: mailto:zelimir.hrvatic@kc.t-com.hr

Ť Išao sam po dva puta dnevno… znao sam po par dana da ne idem…vuklo me je, nisam mogao odoljeti… …nitko nije znao da sam u problemu…zaduživao sam se, dizao kredite…klađenje me promijenilo…kladio sam se na sve…sada sam izgubio sve…klađenje me upropastiloť, rekao je u svojoj obrani D. D. na suđenju pred Županijskim sudom u Koprivnici nakon što je ušao u poslovnicu FINA-e radi pribavljanja novca za podmirenje kockarskih dugova, držeći u ruci pištolj s metkom u cijevi i više metaka u spremniku, a glavu maskiravši crnom vunenom kapom s prorezima za oči. Ugledavši zaštitara M. B., odmah je u njega ispalio hitac, a zatim u građanina I. M. koji se slučajno tu zatekao, pa je zatim ušao u prostoriju noćno-dnevnog trezora iz koje je uzeo 321.700,00 kuna, koje je stavio u pripremljenu bijelu plastičnu vrećicu. U povratku prema izlasku ispalio je još po jedan hitac u potiljak zaštitara i građanina iako su oni beživotno ležali na podu prostorije.

ŤPritvoren sam zbog dva ubojstva i pljačke, koje sam napravio zbog kockarskih dugova…sramim se toga djela i kockanja…ť rekao je sudskom vještaku psihijatru koji je analizom njegova ukupnog ponašanja i usporedbe s dijagnostičkim kriterijima za patološko kockanje utvrdio afirmativne rezultate u svih deset kriterija.
Samo godinu dana prije počinjenja zločina D.D. je bio sasvim običan čovjek, zdrav, snažan, mlad, oženjen, zaposlen u solidnom poduzeću sa solidnom plaćom i riješenim stambenim pitanjem. Nije bio sklon uživanju alkohola ili opijata, nije pušio, pa čak nije niti pio kavu. Nije bio kazneno niti prekršajno kažnjavan. A onda se počeo kladiti u Ťsportskimť kladionicama. Dobici su ga radovali i motivirali na ponovno klađenje, a gubici tjerali u Ťlov na dugoveť. Kladio se svakodnevno, nekad i dva puta na dan, osim kad ne bi namakao novca. Gubici su bili sve češći i sve veći. Zaduživao se kod prijatelja i rodbine tajeći svoju sad već zlu ovisnost, dizao kredite i tada odlučio problem riješiti pljačkom.
U tijeku kaznenog postupka utvrđeno je i dokazano da se u izvršene kaznenog djela DD upustio radi pribavljanja novca kojim bi podmirio dugove nastale klađenjem u športskim kladionicama ne vodeći pri tom brigu o životima drugih koji bi mu mogli biti prepreka u realizaciji namjeravanog razbojništva. Tijekom izvršenja kaznenog djela vodio je brigu samo o svojim uskim materijalnim interesima i svojoj želji da sredi materijalne i obiteljske prilike poremećene klađenjem.
Imajući u vidu težinu počinjenih kaznenih djela i stupanj kaznene odgovornosti, Županijski sud proglasio ga je krivim za dva ubojstva iz koristoljublja iz čl. 91. toč. 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja iz čl. 335. st. 2. Kaznenog zakona te mu je izrekao jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 (četrdeset godina), a navedenu presudu potvrdio je Vrhovni sud Republike Hrvatske.
U povodu tužbe njegove supruge, Općinski sud u Đurđevcu razveo je njihov brak.
D.D. nalazi se u zatvoru na izdržavanju izrečenu mu kazne zatvora, bez ičega i napušten od svih, a samo ga povremeno posjećuju roditelji.
Dvoje malodobne djece ubijenog zaštitara rastu bez očeve skrbi, pažnje, brige, njege i ljubavi.

Potencijalni nasljednici ubijenog I.M. međusobno su se posvadili oko prava na nasljedstvo, a zatim su pokrenuli nasljedno-pravni spor kod Općinskog suda radi utvrđenja prava na nasljedstvo i podjele ostavinske imovine…. i sve to zbog kockanja... kockanja... kockanja... koje danas nema negativnu konotaciju i stigmatizaciju, koje je legalan i rasprostranjen, društveno prihvatljiv oblik zabave i za koje većina ljudi nema predodžbu da vodi u ovisnost, a ovisnost u kriminal, poremećaj obiteljskih odnosa, samoubojstvo ili neku drugu ovisnost.Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar