Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedVrste kockara


Patološko kockanje treba razlučiti od društvenog i profesionalnog kockanja.

Društveno (socijalni tip) kockanja je tipično među prijateljima ili kolegama i traje kroz ograničeno razdoblje, s predviđenim i prihvatljivim gubicima. Dakle, oni toleriraju gubitke.

U profesionalnom kockanju rizici su ograničeni, a stega je bitna. Neke osobe mogu imati probleme povezane s kockanjem (npr. kratkotrajan "lov na gubitke" ili gubitak kontrole) koji ne zadovoljavaju u potpunosti kriterije za Patološko kockanje.

Problematični su oni kod kojih je kockanje izazvalo probleme u većim životnim osdručjima, uključujući veze, npr. bračni status, zaposlenje, financije ili zakonske probleme.

Patološki kockari su oni koji ne mogu kontrolirati impuls za kockanjem, kao ovisnici, a što uzrokuje velike probleme u brojnim područjima života.
Razlikujemo:
  • normalno patološke, bez evidencije o prethodnoj duševnoj bolesti
  • emocionalno vulnerabilne, koji imaju probleme i ranije, npr. u vezama, kroz razvoj, depresiju, anksioznost ili ovisnost o drogama, pasivno agresivno ponašanje
  • patološko kockanje s organskom podlogom, impulzivni, koji imaju od ranije poremećaj pažnje, hiperaktivni su, kaotičan životni stil, suicidalni, iritabilni, kriminalno ponašanje od ranije, loše veze, eksperimente s različitim drogama..

Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar