Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedForenzičko značenje


Većina patoloških kockara (od 70 do 80%) počini kazneno djelo tijekom bolesti, koje je direktno vezano uz kockanje.

Ta je populacija esencijalno NEnasilna i okreće se kriminalu u fazi očaja izazvanog prekomjernim gubicima i njihovim posljedicama.

Vještačenjem je potrebno utvrditi je li s obzirom na duševno stanje okrivljenika, a osobito njegove sklonosti hazardnim igrama (ovisnosti), u vrijeme počinjenja djela njegova ubrojivost bila smanjena ili isključena.

Dakle, postojanje i utjecaj (odnosno uzročnost) poremećaja (patološkog kockanja) na ubrojivost, odnosno na intelektualne i voljne funkcije ispitanika u trenutku djela.


Svojstvo čovjeka da može birati ciljeve i sredstva za njihovo postizanje naziva se volja, a akcije koje se poduzimaju na osnovu svjesno i namjerno izabranih ciljeva nazivaju se voljnim radnjama.

Pitanje je koji je cilj, odnosno motiv za neko djelovanje. Mada se ponekad doima kao smišljen, tj. voljni čin, nastao nakon svjesnog i namjernog izbora metode za postizanje nekog cilja, on to ipak nije.

Bolesnici ponekad doživljavaju svoje radnje svjesnima, mada to nisu, a ponekad su sposobni procijeniti kako se radi o radnjama koje su strane njihovoj ličnosti, protivne volji i savjesti, ali se nisu mogli oduprijeti silnom unutarnjem nagonu koji ih je gotovo prisilio da ih izvrše. Zato uvijek treba pokušati procijeniti i ličnost osobe prije manifestacije poremećaja.Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar