Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedEtiologija


Etiologija patološkog kockanja se još istražuje. Kao i kod drugih poremećaja kontrole poriva, vjerojatan je neurobiološki uzrok kockanja. Može se naći nepravilnosti na elektroencefalogramu (EEG-u), miješana cerebralna dominacija ili "meki" neurološki znakovi, npr. kod intermitentnog eksplozivnog poremećaja.
Svakako treba učiniti CT- scan mozga i EEG, zbog isključenja eventualnih ozljeda glave, postojanja neke moždane abnormalnosti ili čak epilepsije temporalnog režnja.

Treba isključiti manične epizode u prošlosti, kao i endokrine poremećaje.

Ponekad postoji anamneza ovisnosti. Alkohol kod bolesnika s poremećajem kontrole poriva dodatno smanjuje mogućnost samokontrole (dezinhibicija).
Utvrđeno je da su obiteljska sklonost kockanju i ovisnost o alkoholu ili drugim supstancijama češći među roditeljima osoba s patološkim kockanjem nego u općoj populaciji.

Oko 25% kockara ima roditelje koji su vjerojatno također bili patološki kockari.

Postoje brojne teorije koje pokušavaju objasniti uzrok patološkog kockanja.
Klasične analitičke teorije koje se protežu unatrag do Sigmunda Freuda sugeriraju kako kompulzivni kockari imaju nesvjesnu želju da gube pa kockaju kako bi se riješili nesvjesne krivnje ili nesvjesnom potrebom za doživljavanjem kazne, što je u podlozi depresije. Psihodinamski, ostvarenje poriva za kockanjem u vezi je i s potrebom za izražavanjem seksualnih i agresivnih nagona. Psihoanalitičke teorije ga pripisuju i karakteru i sugeriraju da su patološki kockari narcističke ličnosti čije ih grandiozne i omnipotentne fantazije dovode do uvjerenja kako mogu kontroljirati događaje i čak predvidjeti njihov ishod.
Bihevioralni teoretičari vide u nekontroliranom kockanju neprilagođeno ponašanje dok kognitivni terapeuti pretpostavljaju da kockari trpe od brojnih grešaka percepcije koje remete lokus kontrole.

Prof. Predrag Zarevski je na uzorku od 986 osuđenih osoba ispitao povezanost između patoloških crta ličnosti, intelektualnog statusa te popratne socijalne patologije s jedne i sklonosti kockanju s druge strane. Utvrđeno je da se tek oko 6% varijance kockanja može objasniti osobinama ličnosti u širem smislu, dok je povezanost s drugim socijalno patološkim ponašanjima, naročito s besposličarenjem ,švercom i skitnjom znatno viša. (Zarevski, Predrag. Psihologija kockanja. Penološke teme (1990), (5)3;1-6.)
 
Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar