Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedDijagnostički instrumenti


DSM IV - Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM)
Dijagnostički i statistički priručnik za duševne bolesti


Priručnik je to Američke Psihijatrijske Asocijacije koji katalogizira duševne poremećaje. Četvrta verzija publicirana 1994. godine, karakterizira patološko kockanje kao jedan od poremećaja kontrole impulsa. Navodi se lista od 10 karakteristika patoloških kockara.
Pet od deset tih kriterija mora postojati za postavljanje dijagnoze patološkog kockanja.
U dodatku za kliničko procjenjivanje, DSM-IV kriteriji koriste studije koje određuju prevalenciju patološkog kockanja u općoj populaciji.RDC - Research Diagnostic Criteria (RDC)
Istraživački dijagnostički kriteriji


Lista kriterija je veća i traži postojanje većeg broja određenja za postavljanje dijagnoze.DIGS - Diagnostic Interview for Gambling Severity (DIGS)
Dijagnostički intervju o ozbiljnosti kockanja


To je strukturirani intervju koji sadrži 20 pitanja sastavljenih prema DSM-IV kriterijima za patološko kockanje. Njega su razvili Dr. Ken Winters, dr. Sheila Specker, i dr. Randy Stinchfield 1997. g., i od tada je rijetko u uporabi klinička evaluacija.NODS – NORC DSM Screen for Gamling Problems
Procjena problema zbog kockanja


NODS je strukturirani intervju, koji se koristi za određivanje prevalencije problematičnog kockanja u populaciji. Sastavljen je od 17 pitanja koja su dizajnirana kao refleksije DSM-IV kriterija i razvijen je u Nacional Opinion Research Center (NORC) 1999. godine (National Survey of Gambling Behavior). NODS klasificira respondente kao non-gamblers, low-risk (kockari bez adverzivnih efekata), at-risk (kockari koji imaju jedan ili dva od DSM kriterija), problematične (kockari susreću tir ili četiri kriterija), i patološke (kockari koji imaju pet ili više kriterija).Gambling Severity Index (GSI)

(range = 0 to 1, with 1= maximum severity)SOGS – South Oaks Gambling Screen

To je serija pitanja koja se koriste za određivanje sadašnjih postojećih problema s kockanjem. Razvili su je Henry Lesieur and Sheila Blume iz psihijatrijske bolnice South Oaks. Sastoji se od 20 itema, sa skorom od pet ili više koji određuje patološko kockanje.
South Oaks Gambling Screen je najčešće korišten instrument u procjeni prevalencije patološkog kockanja u općoj populaciji, mada nije još specifično validiran.
(range = 0 to 20, over “4” indicates pathological gambler)GAI - The Gambler Addiction Index

http://www.gambler-assessments.com/

GAI je test specifično dizajniran za proučavanje kockanja i standardiziran za muškarce i žene od 17 do 75 godina. Sadrži 166 itema i traje 35 minuta.
Test sadrži sedam skala: između ostalih i skalu suicidalnosti, te skalu procjene istinitosti podataka, što je važno jer su kockari tipično spremni minimalizirati svoje probleme i pridružene gubitke. Skala određuje govore li istinu. Osim te dvije još su tu i Skala procjene ozbiljnosti, DSM-IV gambling skala, Alkohol skala, Drugs skala, te Stress Coping Abilities Scale.
 

Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar