Pik EPIDEMIOLOGIJA
Karo ETIOLOGIJA

Tref PROCJENA
Herc TRETMAN

Pik RIZIČNA POPULACIJA

Karo PRIKAZI SLUČAJEVA

Zbronik sažetaka Kockanje


Impressum


Pohranjeno u digitalnom arhivu NSK

Dodaj RSS FeedDefinicija


U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti ICD-X (F 63.0, Z 72.6), i DSM-IV-TR (312.3), Patološko kockanje je kao jedna od šest kategorija svrstano u poglavlje "Poremećaji kontrole poriva". (American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental disorderes, fourth Edition, Text Revision, Electronic DSM-IV-TR-TM Plus; Washington, DC: American Psychiatric Publishing Inc., 2003.)

Definicija "poremećaja kontrole poriva" : Nesposobnost suzdržavanja od izvođenja nekog poriva ili nagona koji je opasan za druge ili za samu osobu i koji je obično obilježen ugodom, nakon što se izvede (šest kategorija).

Bitno obilježje poremećaja kontrole poriva je izostanak otpora porivu, nagonu ili iskušenju da se napravi čin koji šteti samoj toj osobi ili drugima. U većini poremećaja koji su uvršteni u ovo poglavlje, osoba ima rastući osjećaj napetosti ili uzbuđenja prije, a za vrijeme samog čina osjeća užitak, zadovoljenje ili olakšanje. Nakon čina mogu se, ali i ne moraju, javiti žaljenje, predbacivanje ili osjećaj krivnje.

U ovo poglavlje je uključeno šest kategorija: F63.0 Patološko kockanje, F63.1 Piromanija, F63.2 Kleptomanija, F63.3 Trihotilomanija, F63.8 Intermitentni eksplozivni poremećaj, F63.9 Poremećaj kontrole poriva, neodređen, kao dio slike poremećaja svrstanih u druga poglavlja (npr. oniomania-kompulzivno kupovanje).

Bitno obilježje patološkog kockanja je trajno i povratno neprilagođeno kockanje (Kriterij A) koje unosi razdor u osobna, obiteljska ili poslovna nastojanja. Sastoji se od čestih, ponavljanih epizoda kockanja koje prevladavaju u bolesnikovom životu na štetu socijalnih, radnih, materijalnih i obiteljskih vrijednosti.

Dijagnoza se ne postavlja ako je ponašanje bolje opisano kao Manična epizoda (Kriterij B). (APA, 1996.).

Prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti ICD-X prepoznata su dva poremećaja u svezi s kockanjem i označena šiframa:
  • Z 72.6 - kockanje i klađenje, koji se povezuju s načinom života i odnose se na problematično kockanje
  • F 63.0 - patološka sklonost kockanju, kao poremećaj navika i nagona
Tref PITAJTE NAS

Herc Kockanje i suicid

Pik Forenzičko značenje

Karo Foto galerija

Tref Arhiv Web stranice kockanje.info uređuje: mr. sc. Elvira Koić, dr. med., spec. psihijatar - webdesign: ie-centar