Slobodna Dalmacija 05.11.2006. Damir Pilić: Put do dna
Dr.sc. Zoran Zoričić, KB "Sestre Milosrdnice"

VAŠE ZDRAVLJE br.50.g.IX
listopad/studeni 2006.


Autor:
Ozren Podnar, prof. objavljeno u broju 50 (10/06)


Naše male i velike ovisnosti - kockanje, kupovanje, seks, telefoniranje...

 

MENSHEALTH


U RALJAMA KOCKE

Iskušavanje sreće ili opsesija?

Udio patoloških kockara u općem stanovništvu prema nekim je istraživanjima između 0,2 i 3,4 posto. Koliko to odgovara stvarnosti, pitanje je mjerila i definicije ovisnosti. No činjenica da je posve legalno na kocku staviti svu svoju imovinu i prokockati je, bez obzira na postotak spremnih na to, dovoljno rječito govori o ovisnosti koja u tako postavljenim stvarima više i nema veze s pojedinačnim slučajevima.
U Hrvatskoj se problem ovisnosti o kockanju počeo ozbiljno razmatrati tek devedesetih godina 20. stoljeća, a osim zakona koji je koji igre na sreću iz opskurnih polukriminalnih interijera izveo u šareni svijet legalnih kockarnica i kladionica, .....

PROBLEM GAMBLING
informacije na hrvatskom
PROBLEM GAMBLING
informacije na hrvatskom
PROBLEM GAMBLING
informacije na hrvatskom
NARODNI ZDRAVSTVENI LIST
mr.sc. Ivica Stanić
KAD NE ZNAŠ REĆI NE

Večernji list

04.11.2006

Hobi postao posao
Marko Stokuća, inženjer kojem je draže raditi kao bookmaker
     

Glas Istre online

02.11.2006.

 

Maša Jerin MLADI SU NAJOSJETLJIVIJA POPULACIJA I OSOBE KOJE OTVARAJU KLADIONICE TO DOBRO ZNAJU, TVRDI PSIHIJATAR VLADIMIR DUČIĆ

Svaki peti ovisnik o kocki počini samoubojstvo

Manager.hr

03.10.2006

SAD će zabraniti klađenje putem Interneta

 

T-portal

24.10.2006.

 

 

OVISNOST O KLAĐENJUStalno gledanje teleteksta znak je problema
'Ono što je mene zaprepastilo jest to da mi ne predstavlja zadovoljstvo kada odem i dignem pare, jer bih onda to radio svakih 10-15 dana, ali ja svaki dan odlazim u kladionicu i upravo sad shvaćam da je to strast, koja može dovesti do toga da ostanem bez onog što imam. Otkuda takvo nešto u meni, pokušavam analizirati iz večeri u večer...' Ovo je dio ispovijesti jednog ovisnika o klađenju, kakvih u Hrvatskoj ima nekoliko tisuća


Jutarnji list

19.10. 2006.

21.10.2006.

Jutarnji list o kockanju i kockarima
Tija Žarković Palijan, Dražen Kovačević, Elvira Koić
Večernji list 20.10.2006

Crna kronika

ISPOVIJED Kockar Marko nakon zatvora hoće normalno živjeti
Krivi 'x' i ode 400.000 kn- Točno je što kažu psihijatri - klađenje je gora ovisnost nego droga. ...
Glas Koncila, broj 42 (1686), 15.10.2006.

 

Je li klađenje grijeh?
Nažalost, sve je više i više otvorenih sportskih kladionica. Zanima me kakvo je stajalište Katoličke Crkve u vezi sa sportskim klađenjem i igrama na sreću?

Čitatelj Marijan

Večernji list

Sport Nogomet

21.09.2006

Klađenje može biti opasna ovisnost
Autor Zvonimir Vukelić


.
Prema nekim podacima kladi se oko pola milijuna Hrvata. Za mnoge je klađenje tek bezazlena zabava, no ima i brojnih slučajeva kada klađenje postaje opasna ovisnost

- Ovisnici o klađenju su oni koji se žudnji za klađenjem ne mogu othrvati u svakodnevnom životu - pojašnjava gdje je razlika između zabave i ovisnosti zagrebački psihijatar dr. Gordan Makarić. Takvi su često suočeni s ružnim posljedicama, prate ih problemi u obitelji, često im je i egzistencija ugrožena zbog financijskih nedaća u koje upadaju. Prate ih dugovi, nerijetko su im i kamatari za vratom. Takve stalno prati misao kako će ih baš ovaj put sreća pomaziti, kako će novim ulaganjem - koje će ovaj put "sigurno" donijeti dobitak - uspjeti riješiti prethodne gubitke iz kladionice.

- Ovisnost o kocki, a klađenje se može svrstati u tu kategoriju, psihološki je poremećaj koji zahtijeva liječenje. Potreba za hazardnim igrama u svakodnevici svrstava se u prisilne radnje - ističe dr. Makarić.

Nerijetko, najbolje je za ovisnike bolničko liječenje. Na taj se način postiže takozvana početna apstinencija, a s druge strane ovisnik se izolira od mogućih posljedica koje nude kladiteljski gubici.

- Liječenje je u tim slučajevima kombinirano. Metoda je ciljana, pacijentu se objašnjava srž problema i pokušava se promijeniti način njegova ponašanja - kaže dr. Makarić. (zv)

Večernji list 21.12.2004Psiholog: Liječe se tek nakon sloma


O ovisnosti o kocki općenito razgovarali smo s psihologom psihoterapeutom prof. Ivanom Modrušanom.


Takva ovisnost vrlo je ozbiljan poremećaj koji se danas često susreće. Kockar ne može obuzdati svoju želju za hazardnim igrama pa ga takva situacija "samo nosi" i ne može stati. Nakon nekog vremena takav čovjek vidi da upada u sve više problema, ali sam se ne može boriti protiv svojeg poriva. Naprotiv, obično i sam sebe uvjerava da je to manji problem nego što jest. Liječniku se obraća tek kad dođe do sloma tumači psiholog.
On objašnjava da kod svakog ovisnika o kocki u pozadini postoji dublji, primarni problem, primjerice strah, poremećaj ličnosti ili čak jaka depresija, a liječenje je obično dugotrajno. Kockar bježi od problema prenoseći svoju pozornost i energiju u blještavi kasino. Kockaru je najvažniji motiv uzbuđenje, a ne novac! To se vidi po tome što novac dobiven na kocki nikada ne zadržava, nego dalje kocka i gubi ga objasnio je Modrušan, koji kockanjem u širem smislu smatra i pomamu za različitim igrama na sreću.

Večernji list

03.02.2006STALNI POSJETITELJ KLADIONICA

Autor Piše Milan Krasić

Zarađuju znalci, ali samo hladne glave
Ekran Kinopremijere

26.01.2006
KINOPREMIJERA
Sve za lovu
Za film koji ima namjeru secirati ljudsku ovisnost o klađenju, "Sve za lovu" napravljen je previše ziheraški. Naime, ne samo da je priča o beskrupuloznu vlasniku tvrtke za savjete u sportskom klađenju koji uzima mladog i nadobudnog, ali poštenog, štićenika previše slična brojnim drugim filmovima ("Wall Street", "Đavolji odvjetnik"...), nego je i realizacija puna rizičnih postupaka, što je normalna situacija kod originalnih, dakle neprovjerenih postupaka, koliko i klađenje na to hoće li se sutra sunce opet uzdići na istoku.(J.J.)
HBO Adria predstavlja

HIT ME (Kobno kockanje)
Godina: 2005
Trajanje: 77 minuta
Žanr: triler
Redatelj: Michael Kinney
Glumci: Andy Allen, Kofi Natei, Camden Brady, Max Herholz

Kratak sadržaj: Dan Selig (Max Herholz) je tridesetpetogodišnji službenik koji se dosađuje, radi u uredu i traži način da promijeni svoj život. Njegove su računalne sposobnosti van konkurencije, ali nije zadovoljan činjenicom da te svoje vještine koristi za kontroliranje listi sastojaka za svog poslodavca, vlasnika kompanije koja se bavi hranom.

Zraka svjetlosti pojavljuje mu se u liku umjetne plavuše Alicie (Camden Brady). Ova opasna i fatalna žena pozove Dana da se pridruži njezinoj kartaškoj skupini u jednonoćnom pohodu na Las Vegas. On prihvaća ponudu i upoznaje Thomasa (Kofi Nate), teksaškog kauboja nasilne prošlosti koji čini trećeg i posljednjeg člana njihove skupine.

Kako se odlazak u Vegas sve više približava, Alicia podučava Dana i Thomasa vještini kartanja. Imaju samo jednu noć da pobijede za kartaškim stolom jer se već sljedećeg dana uvode kompjuterizirani aparati koji će miješati karte. I dok ova ekipa doseže vrhunce u Gradu grijeha, ubrzo postaje jasno da savršeni rezultat i nije tako savršen. Kad stvari pređu s lošeg na gore, Dan na teži način saznaje da se s milijunima koje treba zgrabiti javlja i pitanje tko koga vara.

KLIK MAGAZIN

13.04.2004


Ma kakvo liječenje, kockanje!


gotquestions.org
Što Biblija kaže o kockanju? Je li kockanje grijeh?
Stanković Dejan
Patološko kockanje
VOAnews.com
Kockanje internetom biznis
igralnice ne, hvala.com